פריצת דיסק
הדיסק הבין-חוליתי בנוי מגרעין פנימי (נוקלאוס פאלפוזוס) וטבעות סחוסיות העוטפות אותו שכבות שכבות (אנולוס פיברוזוס). גרעין הדיסק עשוי ממולקולות סוכר מורכבות הסופחות נוזלים. כאשר העומס מוסר מעמוד השדרה, כגון בשכיבה, הדיסקים סופחים נוזלים אשר אט אט יוצאים מהדיסק במהלך היום כאשר יש עומס על עמוד השדרה.
תהליך שחיקת הדיסק מתרחש כאשר יש שינוי כימי במבנה גרעין הדיסק והוא הופך מחומר הסופח נוזלים לחומר הדוחה נוזלים וכתוצאה מכך מתייבש. ייבוש גרעין הדיסק מוביל לירידה בגובה הדיסק ולקרעים בטבעות הסחוסיות העוטפות את גרעין הדיסק.
בלט דיסק מתרחש כאשר גרעין הדיסק מאבד את הנוזלים שבתוכו, קורע את הטבעות הסחוסיות הפנימיות ושוקע. כתוצאה מכך הטבעות הסחוסיות החיצוניות נמתחות ובולטות לצדדים.
פריצת דיסק מתרחשת כאשר גרעין הדיסק קורע את הטבעות הסחוסיות החיצונית של הדיסק ופורץ החוצה מגבולות הדיסק.
סירקוסטרציה של הדיסק זה תהליך בו גרעין הדיסק שפרץ, ניתק לגמרי מהדיסק ומשייט כגוף חופשי בתעלת השדרה.
בלט הדיסק, פריצת הדיסק או הפרגמנט החופשי בסירקוסטרציה יכולים לגרום ללחץ על שורש העצב וכתוצאה מכך ותהליך דלקתי בעצב. הדלקת בעצב גורמת להצטברות נוזלים בתוך העצב ובצקת ונפיחות של מעטפת העצב. העלייה בלחץ התוך עצבי גורמת להתמוטטות כלי הדם בעצב וכתוצאה מכך להפרעה בזרימת הדם לעצב. תופעה זו גורמת לאיסכמיה (חוסר חמצן לרקמה) עצבית שגורמת לכאבים, נימול, עקצוצים ורדימות לאורך העצב. כאשר תהליך זה מתרחש בעצב הסכיאטי – זה נקרא סכיאטיקה או אישיאס.
חשוב לציין כי בלטי דיסק או פריצות דיסק הן תופעה נפוצה ובמרבית המקרים אינה גורמת לבעיות. למען האמת, בקרב בני גיל 30 שמעולם לא סבלו מכאבי גב תחתון, 81% יהיו עם בלטי דיסק ו-63% יהיו עם פריצות דיסק מלאות.
בעבר היה נהוג לחשוב כי פריצות דיסק נגרמות מהרמת משקלים, ישיבה ממושכת, רעידות מכיסא הנהג וכו'. כיום אנו יודעים שכ74% משחיקת הדיסק בעמוד השדרה המותני ו-73% משחיקת הדיסק בצוואר הינה גנטית. הגורם הסביבתי (שבשליטתנו) המשמעותי ביותר לשחיקת הדיסק הינו עישון! הרמת משקלים, זעזועים, ישיבה ממושכת, חולשת שרירים וכו' עלולים להפוך תהליך של שחיקת דיסק מלא-סימפטומטית (ללא תסמינים כגון כאב) לסימפטומטית (כאובה).
הטיפול הכירופרקטי בכאב הנובע מהדיסק כולל הורדת הגורם הדלקתי ושיפור זרימת הדם המקומית לדיסק, לעצב ולרקמות הסובבות.
לקביעת תורים ויצירת קשר
שעות פתיחה:
א' 12:00-23:00 | ב' 8:00-13:00 | ג' 12:00-23:00 | ד' סגור | ה' 6:00-15:00 | ו' 6:00-14:00